V Moskvi so na pobudo Društva Slovenija–Rusija potekali dnevi slovenske kulture, posvečeni jubileju Franceta Prešerna. 19. maja pa so se člani DSR udeležili strokovne ekskurzije v Moskvo.

15. maja 2000 je bila odprta v Ruski državni knjižnici razstava »Življenje in delo velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna«. Od 16. do 19. maja 2000 pa je bil na Filološki fakulteti Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova mednarodni simpozij »Dr. France Prešeren, Aleksandr Sergejevič Puškin in romantika v slovanskih literaturah«, ki so ga pripravili Inštitut za slavistiko pri Ruski akademiji znanosti, Filološka fakulteta Moskovske državne univerze M. V. Lomonosova, Moskovska državna knjižnica in Filozofska fakulteta v Ljubljani.

19. maja 2000 je v Moskvo prispelo sto članov Društva, ki so se udeležili ekskurzije po Moskvi in obiskali Svjato-Troicko Sergijevo lavro v Sergijevem Posadu. 20. maja 2000 so se člani Društva v moskovskem Domu novinarjev udeležili jubilejne proslave, posvečene dvestoletnici rojstva Franceta Prešerna. Proslave se je udeležila tudi Viktorija Potočnik, županja mesta Ljubljane. Na proslavi je Društvo izročilo prof. M. L. Remnjovi in M. L. Beršadski listini častnih članov Društva Slovenija-Rusija.