Društvo Slovenija – Rusija je sodelovalo pri prvem uradnem obisku predsednika RS dr. Danila Türka v Ruski federaciji.

Na povabilo predsednika države sta se ga udeležila predsednik društva Saša Geržina in častni član Saša Slavec. Pri sestavljanju programa obiska so bili upoštevani predlogi društva, predvsem v gospodarskem delu. Na pobudo društva je kabinet predsednika zaprosil tudi za sprejem pri patriarhu Ruske pravoslavne cerkve Kirilu.

Delegacijo, ki je obiskala predsednika Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva, so sestavljali predsednik RS dr. Danilo Türk s kabinetom in gospodarstveniki, delegacijo obiska pri predsedniku vlade RF Vladimirju Putinu predsednik RS s kabinetom in petimi ministri vlade RS, delegacijo obiska pri patriarhu Kirilu pa predsednik RS in člana DSR Saša Geržina in Saša Slavec. Udeležili so se tudi sprejema na slovenskem veleposlaništvu za slovenske državljane, živeče v Moskvi.

Povzetek razgovorov je objavila STA, posebej pa sta bili poudarjeni spominska slovesnost pri Ruski kapelici na Vršiču in Promocijski sklad za pospeševanje učenja ruskega jezika v RS. Patriarh Kiril, ki je od društva prejel spominski album predstavnikov Ruske pravoslavne cerkve pri dosedanjih spominskih slovesnostih, še posebej za leto 2001, ko je vodil rusko cerkveno delegacijo. Pri vseh uradnih obiskih so bila predana vabila ruskim gostiteljem na jubilejno spominsko slovesnost ob 95-letnici postavitve Ruske kapelice na Vršiču leta 2011.