V soboto, 26. 5., se je slovesno zaključil že VII. mednarodni festival Veseli veter za otroke in mladino. Letos se je na odru predstavilo več kot 400 nastopajočih iz 4 različnih držav – Slovenije, Hrvaške, Rusije in Italije. Velika zmagovalka festivala je Tina Pezdirec iz Metlike, ki je s pesmijo Opera št. 2 navdušila polno dvorano Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani.

Vse nastopajoče je ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali vodja Otroškega in mladinskega zbora RTV Slovenija, Anka Jazbec, urednik otroških in mladinskih glasbenih oddaj na 1. programu Radia Slovenija, Matej Jevnišek, in akademska glasbenica, muzikologinja in glasbena pedagoginja, Olga Ulokina. Letos je bil festival zaradi številnih prijav kar dvodnevni. Udeleženci so namreč najprej nastopili v predizborih, najboljši pa so dobili možnost, da nastopijo na gala koncertu.

Nastopajoče so pozdravili tudi predsednik Društva Slovenija – Rusija Saša Ivan Geržina, direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani Jurij Meteljov in predstavnica Veleposlaništva Rusije v Sloveniji dr. Galina Zamjatina.

Festival Veseli veter je v Sloveniji potekal že 7. leto. Z veseljem opažamo, da se kakovostna raven nastopajočih dviguje. Za mlade nastopajoče je velika motivacija tudi nagrada za zmago na festivalu, saj zmagovalec dobi možnost, da nastopi na istoimenskem festivalu Veseli veter v Moskvi. Posebej smo veseli, da so vsi nastopajoči praktično brez težav izvajali pesmi v ruščini, čeprav ni njihov materni jezik. Za udeležence in njihove mentorje je festival tudi izvrstna priložnost za navezovanje mednarodnih stikov in krepitev mednarodnih prijateljstev.

Zahvaljujemo se sponzorjem in podpornikom, ki omogočajo festival, predvsem pa Skladu Toneta Pavčka, ki deluje v okviru Društva Slovenija-Rusija, ter Ruskemu centru znanosti in kulture v Ljubljani.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*