V okviru festivala Seviqc Brežice naslednji teden v Slovenijo prihaja ruska skupina za staro glasbo – Svetilen.Ansambel bo na treh koncertih, naslovljenih Od Vzhoda do Zahoda – z ljubeznijo: glas stare Rusije
Živo izročilo stare pravoslavne zborovske kulture, predstavil pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.
Sreda, 5. 8. 2015, 20:30
Jeruzalem, Cerkev Žalostne Matere božje
Festivalski predtakt: pogovor z ansamblom Svetilen in ogled lokacije ob 19:30
Festibus: 17:00 LJU ( 10,00 EUR)

Četrtek, 6. 8. 2015, 20:30
Olimje, Župnijska cerkev Marije Vnebovzete
Festivalski predtakt: pogovor z ansamblom Svetilen in ogled lokacije ob 19:30
Festibus: 17:40 LJU ( 10,00 EUR)

Sobota, 8. 8. 2015, 20:30
Stranje, Cerkev Sv. Benedikta
Festivalski predtakt: pogovor z ansamblom Svetilen in ogled lokacije ob 19:30
Festibus: 18:40 LJU ( 10,00 EUR)

Vstop prost, priporočamo rezervacijo vstopnic.

***
Svetilen:

Ekaterina Kuritcina (sopran)
Liubov Shagalova (alt)
Dmitri Garkavi (tenor, duduk, gusli, hatamba, lajna)
Roman Shakhov (tenor)
Roman Kholodov (bariton, flavta, hatamba)
Dmitri Lushnikov (bas, lajna)
Sporočilo umetnikov
Prijazno povabljeni na koncert ansambla Svetilen! Glasba, ki jo bomo izvajali, bo v vas prebudila številna čustva, jokali se boste in smejali. Avtentični zvoki v historični interpretaciji niso dobro poznani, zato ansambel Svetilen meni, da je za obiskovalce koncerta lahko zelo zanimivo slišati nekaj novega v stari, pravoslavni in ruski glasbi.
Gre za zelo specifičen program, ki je terjal veliko trdega dela v knjižnicah in na terenu. Ob raziskovanju so člani ansambla našli številne zanimive partiture, ki so jih priredili za svoje glasove. Glavni cilj tega projekta je bil, da predstavijo pravoslavno glasbo, ki ne izvira zgolj iz Rusije, temveč tudi iz drugih pravoslavnih dežel, kot so Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija in druge.

Ansambel duhovne ljudske glasbe Svetilen je bil ustanovljen leta 1989, da bi ohranjal staro rusko tradicijo petja, ki se kaže v dveh oblikah, cerkvenem in posvetnem petju. Obe obliki se razvijata okoli pomena posvečene besede, kar priča o njunem skupnem izhodišču in skupnem kulturnem in glasbenem ozadju. Skladbe se običajno izvajajo a cappella, včasih pa se uporabijo stari ruski instrumenti (gusli, koliosnaja lira, duduk in hatamba), ki pridodajo poseben zvok.

Ansambel Svetilen je poseben zaradi dveh značilnosti. Kot prvo je njihova kakovost zvoka izrazito odprto etnografska, kar je tipično za izvajanje sakralne glasbe. Za vodjo ansambla, D. Garkavija, je to precej pomemben vidik, saj je plod rezultatov muzikoloških raziskav. Po njegovem mnenju gre za prevladujoč slog v stari Rusiji, saj takrat niti menihi niti verniki niso vedeli ničesar o zahodnoevropski akademski zborovski tradiciji. Kot drugo pa je repertoar skupine zelo zanimiv in vsebuje liturgično in sakralno ljudsko glasbo. Najbolj originalen del programa je niz duhovnih napevov v aranžmaju D. Garkavija.
Vstopnice:
Ars Ramovš: E: info@k-ramovs.si, W: www.seviqc-brezice.si
Jeruzalem: LTO Prlekija Ljutomer E: info@jeruzalem.si, T: +386 2 581 11 05
Olimje: TIC Olimje E: tic@podcetrtek.si, T: +386 3 810 90 13
Kamnik: TIC Kamnik E: tic@kamnik-tourism.si, T: +386 1 831 8250

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*