Sporočilo za javnost – 22. julij 2016

Spoštovani,

organizatorji Spominske slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice,

ki bo v soboto, 30. julija 2016, pod Vršičem, Vas vabimo na NOVINARSKO KONFERENCO, ki bo v ponedeljek, 25. julija, ob 10. uri, na Veleposlaništvu Ruske federacije v Sloveniji, Windischerjeva 3, 1000 Ljubljana.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali:

  • Nj. eks. dr. Doku ZAVGAEV, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji;
  • Saša Ivan GERŽINA, predsednik društva Slovenija Rusija (DSR);
  • predstavnik Občine KRANJSKA GORA;
  • Igor ROMANOV, predstavnik Fundacije »Russkiy mir«;
  • Yury METELEV, direktor Ruskega centra znanosti in kulture

Na srečanju bomo predstavili vse informacije, program in spremljevalni program letošnje tradicionalne spominske slovesnosti.

 

Organizacijski odbor

Spominske slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice

 

Sporočilo za javnost – 21. junij 2016

Udeležba na Spominski slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice

Ob pričakovanem obisku predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina na Spominski slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice, v soboto, 30. julija 2016, opozarjamo, da bo zaradi posebnih varnostnih zahtev, udeležba na dogodku mogoča le s predhodno prijavo.

Obiskovalce in vse prijatelje Ruske kapelice vnaprej prosimo za razumevanje. Najvišja državniška raven udeležbe na letošnji prireditvi neizogibno pomeni zahtevnejše postopke varnostnega preverjanja, ki so praviloma sorazmerni pomenu in vplivu države, iz katere prihaja visoki gost.

Izhajajoč iz prepričanja, da je udeležba predsednika Ruske federacije na letošnjih slovesnostih veliko priznanje vsem vam, ki ste skozi dve desetletji pomagali oblikovati plemenito tradicijo spomina in srečevanj ob Ruski kapelici se bomo potrudili za čim bolj učinkovito obravnavo vaših prijav. Tudi tokrat računamo na vašo naklonjenost in dobro voljo ter prosimo, da sledite spodnjim navodilom.

Obiskovalci se lahko prijavijo na elektronskem naslovu drustvoslorus@gmail.com ali mobilni številki 051 881 195. Na osnovi prijave, bodo po pošti ali elektronski pošti prejeli akreditacijski obrazec z navodili. Le-tega bodo morali udeleženci izpolnjenega in lastnoročno podpisanega, skupaj s priloženo fotografijo, vrniti do 30. junija 2016 na drustvoslorus@gmail.com oz. Društvo Slovenija Rusija, Dunajska cesta 67, 1000 Ljubljana.

Po 20. juliju 2016 bodo obiskovalci prejeli identifikacijsko priponko (akreditacijo) s fotografijo, uradno vabilo ter navodila z vsemi informacijami o organiziranem transportu in drugih posebnostih. Brez akreditacije in uradnega vabila udeležba na slovesnosti ne bo mogoča.

Za vsa vprašanja so vam organizatorji na voljo na posebni mobilni številki 051 881 195, na elektronski pošti drustvoslorus@gmail.com ali na sedežu Društva Slovenija Rusija, Dunajska cesta 67 v Ljubljani, od 9. do 15. ure.

Srečanja z vami v jubilejnem se letu iskreno veselimo.

Organizacijski odbor
Spominske slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice

Občina Kranjska Gora
Veleposlaništvo Ruske federacije
Društvo Slovenija Rusija
Fundacija »Russkiy mir«

 

 

Sporočilo za javnost – 10. maj 2016

Spominska svečanost ob 100. obletnici tragičnih dogodkov pod Vršičem bo v soboto, 30.  julija 2016. Program svečanosti ostaja povsem enak, kot sta ga dogovorila predsednika Slovenije in Ruske Federacije.

V imenu organizatorjev,

Društvo Slovenija Rusija

 

Izjava za javnost – 21. marec 2016

Ob ugotovitvi, da so priprave na letošnje spominske slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem postale predmet povečanega zanimanja javnosti, želimo ponovno poudariti, da se je Društvo Slovenija Rusija v minulih 20 letih uveljavilo kot prostovoljno, nestrankarsko in neprofitno združenje, katerega poslanstvo je povezovanje med narodi in kulturami Slovenije in Rusije, po meri človeka in v korist človeka.

V društvu se svojemu civilno-družbenemu značaju in poslanstvu nismo nikoli odrekli, zato si tudi letos ne želimo, da bi politika zasenčila največjo dragocenost tega dogodka – humanistično sporočilo Ruske kapelice, ki nas opominja, da mir zahteva stalne skupne napore, dialog in srečevanja, tudi v času najglobljih kriz in velikih preizkušenj, kar je bilo tudi skupno sporočilo udeležencev medverskega srečanja, ki je na pobudo društva potekalo ob robu lanskoletnih slovesnosti.

Pred 15 leti, v nekem drugem času, je Slovenija na Brdu pri Kranju gostila prvo srečanje med ameriškim in ruskim predsednikom Bushem in Putinom, ki je bilo namenjeno blažitvi takratnih napetosti in iskanju kompromisov med dvema svetovnima silama. Na takratno gostiteljstvo smo gledali s ponosom, saj je Slovenijo postavilo na diplomatski zemljevid držav, ki razumejo, da je treba sodobne izzive naslavljati skupaj. V društvu še danes verjamemo, da se je vedno vredno pogovarjati, komunicirati, srečevati.

Prepričani smo, da je potreba po ohranjanju stikov in dialogu univerzalna in da velja za vse ravni našega skupnega bivanja – za državni vrh enako kot za ljudi dobre volje, kjer je primarno težišče našega delovanja. Verjamemo, da je mreža medčloveških stikov, ki se je spletla okrog Ruske kapelice v minulih desetletjih, pomembna za današnji čas, ki je močno obremenjen s konflikti in kriznimi žarišči. Želimo si, da javnost ne bi spregledala tega konteksta, znotraj katerega je treba obravnavati tudi letošnjo pričakovano visoko udeležbo na spominskih slovesnostih pod Vršičem in povabilo predsednika Pahorja predsedniku Putinu, kar v društvu izjemno cenimo.

Zato želimo še enkrat poudariti, da tradicija, ki se je oblikovala okrog Ruske kapelice, izvorno ni politična. Ruska kapelica pod Vršičem se je v minulih dveh desetletjih uveljavila predvsem kot kraj medčloveških, kulturnih in duhovnih srečanj med Slovenci in Rusi. Za mnoge večletne obiskovalce slovesnosti je ta kraj tudi pomemben del njihove osebne geografije, obeležje, pri katerem se enkrat na leto ustavijo zaradi druženja, pa tudi zaradi razmisleka o globlji sporočilnosti tega spomenika, ki opozarja na neusmiljenost in nesmisel vseh vojn.

Tako kot v preteklih letih, tudi letos opozarjamo na večplastnost prireditve ob Ruski kapelici pod Vršičem in na ukoreninjenost te tradicije v lokalnem okolju in v skupnosti Kranjske Gore. Ne smemo pozabiti, da so v minulih desetletjih prav domačini skrbeli za spomin na tragično umrle ruske vojake (in pripadnike drugih narodnosti takratne ruske cesarske vojske). Ne pozabimo – bili so tujci v tem okolju. Bili so ujetniki, daleč stran od doma. Prepričani smo, da je letos prav to sporočilo ključno – sporočilo o navidezno drobnih dejanjih in velikem humanizmu naših ljudi. Danes, ko je naša človeškost v marsičem ponovno na preizkušnji, je vredno, da se spomnimo tudi nanje.

 

V imenu Upravnega odbora Društva Slovenija Rusija

predsednik Saša Ivan Geržina

 

Datoteka: Izjava za javnost – 21. 3. 2016