V sredo, 13. marca 2019, je v poznih dopoldanskih urah v prostorih Best Western Palace hotela v Gorici potekala tako imenovana Ruska malica.

Dijaki turistične smeri zavoda Zois in dijaki Gimnazije Nova Gorica so,vse v ruščini, pripravili rusko malico z rusko kuharico Svetlano Popovo. Sodelovalo je 60 dijakov, ki se učijo rusko v obeh obmejnih šolah. V treh delavnicah so raziskovali rusko literaturo: basni Krilova, pesnico Anno Ahmatovo in Jevgenija Onjegina A.S. Puškina, pisali recepte za piroške, ruske palačinke in boršč, najraje pa so pekli piroške z različnimi nadevi. Poleg Gimnazije Nova Gorica in Državnega izobraževalnega zavoda Cankar, Žiga in Zois so projekt podprli tudi Društvo Slovenija – Rusija, Ruski center znanosti in kulture iz Ljubljane ter hotel Palace Best Western iz Gorice.

 

 

 

Nekaj mnenj dijakov:

“Bilo je prijetno vzdušje in lepo mi je bilo spoznati nove ljudi in tudi rusko kulturo. Všeč mi je bilo sodelovati in zdelo se mi je dobro organizirano, brez zapletov. Upam, da se ruske malice udeležim tudi naslednje leto, saj je bila lepa izkušnja in nekaj drugačnega.”

“Menim, da je bila prireditev Ruska malica zanimiva tudi s tega vidika, da smo se slovenski in zamejski dijaki, obkroženi z različnima kulturama, zbrali in sodelovali na temo tretje, ruske kulture. Delavnice so bile zanimive.”

“Na Ruski malici smo izdelovali plakate. Na njih smo pisali o ruskih receptih in o ruskih pesnikih. Pekli smo tudi piroške. Vsaka skupina jih je polnila z različnim nadevom: s krompirjem, zeljem in jabolki. Na koncu smo jih še toplo pečene pojedli ob dobrem ruskem čaju.Naša skupina je bila zelo fajn. Spoznali smo nove prijatelje. Te malice se je  udeležila tudi ruska kuharica Svetlana. Govorila je zelo lepo po rusko.”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*