Spoštovane članice, dragi člani Društva Slovenija Rusija,

prisrčno vabljeni na kulturni večer

Ruski album: Veliko prijateljstvo v slikah

ki bo v sredo, 19. aprila 2017, ob 18. uri,

v dvorani Krke (na Dunajski cesti 65 v Ljubljani).

V minulem letu je tudi ob podpori Društva Slovenija Rusija in pomoči članov društva, Inštitut za civilizacijo in kulturo v Ljubljani, izdal izjemno fotografsko monografijo Ruski album, ki priča o tkanju vezi med Slovenijo in Rusijo že od 16. stoletja dalje, ko je Žiga Herberstein odkril ruske pokrajine. V njej najdemo med drugim Davorina Hostnika, Antona Aškrca, razglednice iz prve svetovne vojne in vojnih ujetnikov Carske Rusije. Odkrijemo zgodbe o ruskih profesorjih ljubljanske univerze, ki so v času njenega nastanka predstavljali kar tretjino profesorskega zbora. V prvem valu ruskih beguncev, so se v Sloveniji znašli ruska igralska skupina Mihaila Muratova, igralka Marija Nablocka, režiser Boris Krivecki, balerine Vera Kalčenko, Alisa Nikitina in Aleksandra Mihajlovna Balašova ter drugi.

Posebej smo ponosni, da so svoje zgodbe za knjigo prispevali naši člani iz družin Bartenjev, Bubnov, Kansky in Konjajev.

Ob dokumentarnem zborniku Ruski album, bo beseda tekla o spominu in  spominjanju, pozabi in pozabljanju in spopadu z njima – tudi z neverjetno močjo ohranjenega dokumentarnega gradiva. Album nosi pomenljiv podnaslov – Veliko prijateljstvo v slikah – in razgrinja podobe  zgodovinskega trajanja skozi strah in pogum, skozi up in obup, skozi otopelost in utrujenost,  skozi  žar in navdih, pa tudi skozi medčloveške vezi, ki so se pletle in spletle med udeleženci in pričami v času velike vojne.

O pečatu, ki so ga ruski emigranti pustili v slovenskem prostoru, bodo z nami spregovorili urednika albuma dr. Igor Grdina, zgodovinar in kulturni zgodovinar in dr. Neda Pagon, sociologinja  in založnica, gospa Mojca Kreft, dramaturginja in teatrologinja ter naši člani iz zgoraj omenjenih družin.

Na dogodku bo možno tudi kupiti knjigo po promocijski ceni 15 €.

Veselim se druženja z Vami in Vas toplo pozdravljam,

Saša Geržina

predsednik Društva Slovenija Rusija

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*