Center za priprave kozmonavtov CPK “Jurija A. Gagarina” v Zvezdnem mestu pri Moskvi v Rusiji je pripravljen letos, od 14. do 20. decembra, sprejeti skupino mladih iz Slovenije. Bivanje v Zvezdnem mestu, izviru vesoljskih poletov s človeško posadko in Moskvi, prehrano, prevoze in izlete krije organizator, avtonomna neprofitna organizacija ANO “Doroga dobra” (Cesta dobrih del).

V Zvezdnem mestu bo potekal štiridnevni pouk na temo zgodovina vesoljskih raziskav, pionirji kozmonavtike, priprave kozmonavtov, vesoljska medicina, v okviru katerega bo srečanje s kozmonavtom, ki bo po pripovedi o življenju v orbiti, odgovarjal na vprašanja o delu v vesolju. Sledili bodo ogledi pravih vesoljskih simulatorjev in morda tudi vaj kozmonavtov v njih, kopij vesoljske postaje Mir in Mednarodne vesoljske postaje, kabineta prvega vesoljca na svetu Jurija Gagarina in sodelovanje v interaktivnem vesoljskem kvizu. Peti dan bo ekskurzija v Moskvo, ogled Kremlja in muzejev, Rdečega trga in Arbata.

Cena programa – šolanja v CPK “Jurija A. Gagarina” znaša 180 € in stroške za letalske karte (krijejo starši). Vsak otrok ima lahko spremljevalca. Število udeležencev je omejeno. Poleg ruščine bo tudi organizirano tolmačenje v angleščini in slovenščini. Skupino bo spremljal slovenski popularizator kozmonavtike, publicist in novinar Vojko Kogej. Organizator zbira prijave do ponedeljka, 30.11.2015, po e-pošti na sklad.slorus@gmail.com, kjer so na voljo tudi za dodatna pojasnila.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*