Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi prijatelji Društva Slovenija Rusija!

Toplo vabljeni, da se v soboto,  31. julija 2021, ob 10. uri srečamo na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.


Letošnja spominska slovesnost je posvečena pomembnim obletnicam in zgodovinskim srečanjem na slovenskih tleh, saj je to leto za Slovenijo polno pomembnih obletnic, a obenem je to tudi leto novih mejnikov in izzivov, ki jih še moramo premagati. Organizatorji vsakoletnih spominskih slovesnosti pod Vršičem ostajamo prepričani zagovorniki vseh oblik prijateljskega dialoga in srečevanj, zato smo veseli, da bomo letos lahko spet skupaj na tradicionalni spominski slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem.

V veliko priznanje nam je, da je častno pokroviteljstvo nad spominsko slovesnostjo prevzel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sopredsednik rusko-slovenske Medvladne komisije Zdravko Počivalšek, ki nas bo pozdravil s slavnostnim govorom. Na spominski slovesnosti bodo prav tako prisotni visoki predstavniki Ruske Federacije in delegacija Ruske pravoslavne cerkve. Prireditev bodo z glasbo popestrili mednarodno priznani umetnik Vasko Atanasovski in Ariel Vei Atanasovski ter Moskovski kozaški zbor. Slovesnost bo zaključila spominska molitev, ki jo bo vodil dostojanstvenik Ruske pravoslavne Cerkve.

Uradnemu delu bo sledilo druženje pod šotorom v centru Kranjske Gore s krajšim kulturnim programom, ki se bo pričelo ob 12:00. Druženje bodo popestrili nastopi Vaska Atanasovskega in Ariela Veia Atanasovskega, kvarteta Kalinka in Moskovskega kozaškega zbora. Skladno z vsemi higienskimi ter varnostnimi navodili, nas bodo pogostili vešči kuharji hotelov skupine HIT iz Kranjske Gore z naslednjimi dobrotami: 

– – –

sol, kruh, vodka

pirožki

– – –

svinjski zrezek z gobami

sirov štrukelj

sadna rezina

– – –

V meni je vključena tudi pijača: 0,5 L piva, 0,2 L vina, 0,2 L soka ali 0,5 L vode.

– – –

Za vegetarijance bo na voljo ajdovo kašo z jurčki in kislo smetano in sadna rezina.

– – –

Nepredvidljive razmere v Evropi in svetu prinašajo nujne dodatne previdnostne ukrepe. Zaradi zagotavljanja varnosti udeležencev bomo tako tudi letos zbirali prijave, ki pa ne bodo številčno omejene. Kot vsako leto bodo pri prijavi imeli prednost člani DSR, ki so že poravnali članarino za leto 2021.

POGOJ ZA UDELEŽBO NA PRIREDITVI JE PREDHODNA PRIJAVA IN POTRDILO PCT (POTRDILO O PREBOLELOSTI, NEGATIVNEM TESTU ALI POTRDILO O CEPLJENJU) PO POGOJIH, KOT JIH DOLOČA NIJZ!


Za prevoz na slovesnost bo v skladu z varnostnimi ukrepi poskrbljeno iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora, Murske Sobote in Novega mesta ter Kranjske Gore.

  • Prispevek za udeležbo na spominski slovesnosti z organiziranim prevozom in pogostitvijo na družabnem srečanju znaša 10 € (obvezna je predhodna prijava).
  • Prispevek tistih, ki boste do Kranjske Gore prišli z lastnim prevozom, znaša 5 € (obvezna je predhodna prijava).  

Prispevek boste poravnali na avtobusu oz. na infotočki med 7.45 in 8.30 pred hotelom Kompas oz. od 11.30 dalje na vhodu pred šotorom v Kranjski Gori.

Prijave zbiramo do petka, 23. julija 2021. Ob prijavi OBVEZNO sporočite še vašo telefonsko številko!

Na avtobusu bo nošnja MASKE ves čas vožnje OBVEZNA!

  1. Avtobus iz Ljubljane – odhod bo 31. 7. 2021 ob 6.30 iz parkirišča na Dolgem mostu. Prijave zbira Zlata Mesarič na GSM 071 339 250. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov info@drustvoslorus.com.
  2. Avtobus iz Nove Gorice – odhod bo 31. 7. 2021 ob 6.15 iz Avtobusne postaje Nova Gorica. Prijave zbira Andreja Ferjančič na GSM 040 658 732. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov ferjancic.andreja@gmail.com.
  3. Avtobus iz Maribora – odhod bo 31. 7. 2021 ob 5.30 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski ulici v Mariboru. Prijave zbira Cilka Vogrin na GSM 041 273 090. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov cilkavogrin@yahoo.com.
  4. Avtobus iz Novega mesta – odhod bo 31. 7. 2021 ob 6.30 izpred Qlandije v Novem mestu. Prijave zbira Danica Rangus na GSM 031 692 806. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov danica.rangus@gmail.com.
  5. Avtobus iz Murske Sobote – odhod bo 31. 7. 2021 ob 4.45 izpred glavne avtobusne postaje v Murski Soboti. Prijave zbira Nevenka Emri na GSM 040 369 433.

Za tiste, ki boste v Kranjsko Goro prišli z lastnim prevozom, bo na slovesnost pri Ruski kapelici organiziran avtobusni prevoz iz Kranjske Gore. Obvezne predhodne prijave sprejema Zlata Mesarič na GSM 071 339 250. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov info@drustvoslorus.com. Čeprav je bil tistim, ki so želeli na slovesnost priti s kolesom ali motorjem, v preteklih letih dostop omogočen, v letošnjem letu zaradidelne zapore ceste na Vršič, to NE BO MOGOČE.


Prometni režim v soboto, 31. julija 2021, v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici!

Zaradi predvidene delne zapore ceste dostop z lastnim vozilom od Kranjske Gore do Ruske kapelice v času prireditve ne bo možen, prav tako bo dostop onemogočen pešcem, kolesarjem in motoristom. Vse obiskovalce slovesnosti vljudno prosimo, da najkasneje do 8.30 prispejo v Kranjsko Goro in se vključijo v organiziran avtobusni prevoz. Za vse udeležence, ki bodo do Kranjske Gore prišli z lastnim prevozom, je obvezna predhodna prijava.

Brezplačni avtobusi bodo izpred Hotela Kompas popeljali obiskovalce do Ruske kapelice ob 8.00, 8.15, 8.30, 8.45 in 9.00. Zaradi varnosti vas prosimo, da prizorišče po koncu spominske slovesnosti zapustite z avtobusom, ki vas je pripeljal do kapelice. Vsi avtobusi bodo primerno označeni, da jih boste lažje našli.

V izogib težavam svetujemo, da osebnih predmetov in dokumentov NE puščate na avtobusih, temveč jih nosite s seboj ves čas obiska kapelice.

PROSIMO DOSLEDNO UPOŠTEVAJTE PREDPISANE UKREPE IN SPOŠTUJTE VARNOSTNO RAZDALJO (min. 1,5 m)!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*