Na današnji dan, 12. aprila, cel svet obeležuje izjemno pomembno obletnico – mineva namreč 60 let odkar je človek prvič prečkal prag Zemlje in prvič doživel razsežnosti neznanskega prostranstva vesolja. Čast biti prvi človek v vesolju je doletela 27-letnega sina preprostih kmečkih staršev, Jurija Aleksejeviča Gagarina, ki se je sedem minut čez osmo uro na krovu vesoljskega plovila poimenovanega Vostok 1, podal na nevarno odpravo v neznano. Misija je trajala 108 minut, v tem času pa je Gagarin s plovilom enkrat obkrožil Zemljo in na koncu varno s padalom pristal okrog 1700 kilometrov stran od izstrelitvene točke v Bajkonuru.
S svojim poletom je Gagarin postal Heroj Sovjetske Zveze, saj je bila to odločilna bitka t.i. vesoljske tekme med Združenimi Državami Amerike in Sovjetsko Zvezo v obdobju hladne vojne.

Zanimiva članka na temo prvega poleta v vesolje lahko najdete TUKAJ, kjer lahko poslušate tudi krajši intervju z Veleposlanikom Ruske federacije nj. eksc. Timurjem Eyvazovom, in TUKAJ.

V čast temu izjemnemu dogodku v zgodovini človeštva Društvo Slovenija Rusija v sodelovanju z novinarjem, publicistom in strokovnjakom za astronavtiko Vojkom Kogejem, pripravlja spletni dogodek na temo Gagarin: Pot do zvezd. V njem bomo spoznali manj znana dejstva o Gagarinu, kako je potekal izbor kozmonavta za prvi polet, pobližje bomo spoznali plovilo, ki ga je poneslo v vesolje in natančneje preučili potek poleta.

Dogodek bo potekal v četrtek, 22. aprila 2021 ob 18:00 na platformi Zoom. Pridružite se nam lahko TUKAJ.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*