10 let delovanja Sklada Toneta Pavčka

Deset let je minilo od podpisa Deklaracije o sodelovanju na področju promocije ruskega jezika in kulture v slovenskem šolstvu med Ministrstvom za izobraževanje znanost in šport, Veleposlaništvom Ruske federacije in Društvom Slovenija-Rusija.

S podpisom deklaracije se je pričelo poslanstvo Sklada Toneta Pavčka (Sklad), za katerega se je v teh letih izkazalo, da je  med slovenskimi šolami prepoznaven, predvsem pa potreben. Prepoznaven zaradi poslanstva, potreben pa zaradi možnosti kvalitetnega ustvarjanja in doživljanja v ruskem jeziku, ki prinaša mladim vpogled v rusko zgodovino, literaturo, umetnost, skratka nadgrajuje šolski nivo znanja in mladim širi obzorja.

Delovanje Sklada podpirajo sponzorji – družbi Krka, tovarna zdravil,  d. d. iz Novega mesta in Riko d. o. o. ter Društvo Slovenija Rusija s partnerji. S podporo šolskih projektov sponzorji pomembno vplivajo na razvoj posameznika, ki bo v prihodnosti sooblikoval gospodarsko, kulturno in politično življenje v državi ter s svojim plemenitim dejanjem pomagajo krepiti kulturne, gospodarske in politične vezi med Slovenijo in Rusijo.

Vsa sredstva Sklad dodeljuje v obliki finančne podpore preko razpisov, na katere se lahko prijavijo vse šole. Vloge ocenjuje strokovni odbor, delo sklada pa spremlja upravni odbor društva in nadzorni odbor, v katerem so predstavniki sponzorjev.

Delo Sklada Toneta Pavčka v številkah

V 10-ih letih se je število kandidatov, ki opravljajo ruščino na splošni maturi povečalo skoraj 3-krat.

V 10-ih letih je finančno podporo Sklada prejelo skoraj 40 osnovnih in srednjih šol, ki so organizirale in izvedle več kot 120 projektov na področju ruskega jezika in kulture.

Raznovrstni projekti so združili skoraj 12.500 učencev in dijakov iz več kot 70 osnovnih šol in gimnazij širom Slovenije.

 

Kakšne projekte prijavljajo šole?

S skladom aktivno sodelujejo številne šole. Med srednjimi šolami bi kot primer dobre prakse izpostavili Gimnazijo Poljane, Gimnazijo Škofja Loka in Gimnazijo Celje-Center.

  • Meseca marca v Škofji Loki poteka tradicionalni festival ruskega jezika Rusijada, ki ga s sodelavci že šest organizira profesorica Marjeta Petek Ahačič (Gimnazija Škofja Loka).
  • Izjemno odmeven je jesenski Teden ruskega filma, prav tako v organizaciji Gimnazije Škofja Loka. Ruski filmi, ki jih srednješolci podnaslovijo v slovenskem jeziku, nato gostujejo po celi Sloveniji.
  • V Celju profesorica Darja Poglajen iz gimnazije Celje-Center s kolegi že vrsto let organizira čudovite kulturne dogodke povezane z rusko kulturo.
  • Omembe vredno je tudi novoletno praznovanje za otroke iz dvojezičnih družin, ki ga v mesecu decembru pripravlja Vesela dRuščina.

 

Poleg rednih razpisov Sklad šolam nudi nekaj stalnih projektov, za katere so mladi v zadnjih letih izkazali veliko zanimanje. Tu lahko izpostavimo:

  • Izobraževanje mladih v Zvezdnem mestu.

Štirih strokovnih ekskurzij v Zvezdno mesto se je udeležilo več kot 130 otrok, ki so v enotedenskem programu videli prave replike vesoljskih plovil, se seznanili z zgodovino, mehaniko in medicino kozmonavtike, predavali so jim isti inštruktorji, ki predavajo pravim kozmonavtom. Udeležence spremlja poznavalec kozmonavtike Vojko Kogej, ki tudi poskrbi, da so vsa predavanja prevedena v slovenski jezik. Dodana vrednost projekta je, da udeleženci ekskurzije svoje navdušenje nad znanostjo in vesoljem nato delijo s svojimi sovrstniki in samostojno pripravljajo predavanja, ki se jih udeleži tudi po sto učencev in dijakov.

  • Mednarodni festival otroške pesmi Veseli veter.

Festival, ki je letos potekal že šesto leto v Sloveniji, je samo lani združil rekordnih 700 otrok iz Slovenije, Hrvaške, Poljske in Rusije. Udeleženci morajo eno pesem zapeti v ruščini, drugo pa v kateremkoli drugem jeziku. Znanje ruščine ni pogoj. Eden od udeležencev lanskega festivala je bil zbor predšolskih otrok iz ljubljanskega vrtca Najdihojca pod vodstvom ravnateljice Liane Cerar. 150 otrok je zapelo rusko ljudsko pesem ter venček slovenskih narodnih.

  • Evalvacijsko srečanje z mentorji in mentoricami projektov na decembrskem kulturnem večeru.

 

Novi časi Skladu predstavljajo nove izzive in potrudili se bomo, da bomo z našimi partnerskimi šolami preko realizacij naših načrtov našli dobre in pravilne rešitve.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo učiteljem, mentorjem, ravnateljem šol, ki so prepoznali poslanstvo in pomen delovanja Sklada ter skozi vrsto uresničenih projektov in dogodkov obogatili učenje ruskega jezika ter mladim približali rusko kulturo.

Velika zahvala velja sponzorjem in partnerjem, ki si že vrsto let prizadevajo za povezovanje in zbliževanje slovenskega in ruskega naroda ter za krepitev slovensko-ruskih odnosov na področju znanosti, kulture in izobraževanja.

Verjamemo, da bo prihodnost sklada še bolj ustvarjalna in sodelovalna.

 

Koordinatorka Sklada Toneta Pavčka

Julija Mesarič

sklad.slorus@gmail.com

041 767 201

 

 

V Ljubljani, 22. maja 2017

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*