Maslenica v Ljubljani

To soboto je v Ljubljani potekal mednarodni festival Maslenica, ki je v zadnjih letih postal sestavni del kulturnega življenja slovenske prestolnice. Maslenica je za Ruse to, kar za nas predstavlja pust – gre torej za odganjanje zime in pozdravljanje pomladi. Festival Maslenica v središču mesta zbere veliko število obiskovalcev, med katerimi so prebivalci slovenske prestolnice, Rusi v Sloveniji in celo gostje iz sosednjih držav.

12. Mednarodni festival Maslenica v Ljubljani so otvorili predstavnik Mestne hiše Ljubljana Dušan Crne, ruski veleposlanik v Sloveniji D. G. Zavgaev, ter predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Ivan Geržina. Na festivalu so nastopile različne skupine, ansambli, solisti in dueti: folklorne skupine Rodnik in Kalinka iz Italije, SOF in Ruski talisman iz Slovenije, otroški gledališki studio Ruske šole v Sloveniji, otroški ansambel Rulada, duet Balalajka, ansambel Kalinka. Vsi nastopajoči so uspeli ustvariti vzdušje masleničnih praznovanj in prikazati tradicionalne obrede in običaje, gledališke predstave ter tudi komične skice, plese in igre. Znana slovenska pevka Manca Izmajlova, ruski rojaki Marina Igricka, Andrej Galicki in drugi izvajalci, so slavnostni program okrasili s svojimi čudovitimi solističnimi nastopi. Poleg kulturnega programa so vse obiskovalce Maslenice v Ljubljani pričakali bogati sejem, brezplačne delavnice za izdelavo spominkov, kot tudi dobrote tradicionalnih slovanskih jedi.

Zamisel o organiziranju Maslenice v Ljubljani pripada ustanoviteljici in direktorici Ruske šole v Sloveniji (Zavod Vesela dRuščina) in internetne revije Ključ do življenja v tujini  (Ключ к жизни за рубежом), Juliji Mesarič: »Zelo pomembno mi je, da so poleg odraslih tudi otroci vedno vključeni v program Maslenice. Zato že vrsto let organiziramo »Teden palačink v Ljubljani«. Iskreno sem hvaležen vsem, ki pomagajo, podpirajo ter sodelujejo pri pripravi in ​​izvedbi festivala!«

Organizatorji 12. Mednarodnega festivala Maslenica v Ljubljani: Ruska šola v Sloveniji (Zavod Vesela dRuščina) pod okriljem Mestne občine Ljubljana, ob finančni podpori Društva Slovenija Rusija, s podporo Ruskega centra znanosti  in kulture ter Veleposlaništva Rusije v Sloveniji.

Povezava do fotografij sobotnega 12. Festivala Maslenica: http://drustvo-slorus.si/language/sl/blog/galerija/12-mednarodni-festival-maslenica-v-ljubljani-9-3-2019/

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*