Spoštovane članice, dragi člani Društva Slovenija Rusija, dragi prijatelji,

veseli smo, da Vas lahko

v sredo, 23. novembra 2016, ob 18. uri,

povabimo v veliko dvorano Krke (Dunajska c. 65, 1000 Ljubljana) na

okroglo mizo posvečeno znanemu slovenskemu novinarju Juriju Gustinčiču,

častnemu članu društva, enemu redkih predstavnikov slovenske novinarske srenje, ki se je kalil tako na Vzhodu kot na Zahodu, zato je znal tudi aktualno dogajanje v Sloveniji postaviti v širši kontekst.

jurij

Foto: Bojan Velikonja

Ob razmišljanju, čemu posvetiti večer, smo zaznali toliko različnih vsebin ter dogodkov (geopolitične napetosti v različnih delih sveta, begunska problematika, minule volitve v ZDA, vprašanje svobode govora in subjektivnega medijskega poročanja…), da se nismo želeli omejiti samo na eno temo. Zato smo povabili zanimive goste, da s svojimi raznolikimi pogledi in bogatimi izkušnjami, tako kot nekoč Jurij, skupaj podajo zanimivo in večplastno razmišljanje o dogodkih, ki v tem trenutku pretresajo in vplivajo tako na politiko posameznih držav kot na vsakdanje življenje posameznega človeka.

Nadvse smo počaščeni, da bodo svoje misli z nami podelili Boris Čibej, dr. Vesna Godina Vuk, Anton Rupnik, dr. Andrej Stopar in Matic Zorman. Srečanje bo povezovala Polona Frelih.

 

Boris Čibej

Nekoč basist punk skupine Šund, je postal pronicljiv novinar. Bil je urednik tednika Mladina, kot dopisnik Dela nam je nekoč poročal iz Washingtona in Moskve, trenutno pa mednarodno dogajanje spremlja na Dunaju. Je tudi eden od treh izumiteljev legendarnega slovenskega spletnega portala Mat’Kurja, kar je aluzija na geografsko obliko Slovenije, ki je bil v Sloveniji dolgo časa eden od najbolj priljubljenih spletnih iskalnikov.

Dr. Vesna Godina Vuk

Pronicljiva opazovalka družbenega dogajanja, socialna in kulturna antropologinja, Fulbrightova štipendistka, predavateljica univerz v Mariboru in Ljubljani. Je ena najbolj branih slovenskih družbenih kritičark in kolumnistka. Njeno zadnje delo Zablode postsocializma (2015) analizira razloge za krizo v postsocialistični Sloveniji.

Anton Rupnik

Anton Rupnik je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dopisnik iz Moskve. Bil je priča najbolj razburljivih časov, ko sta Mihail Gorbačov in Boris Jelcin na kose razstavljala Sovjetsko zvezo. V devetdesetih letih je delal v Moskvi in Kazahstanu kot diplomat in bil priča zatonu Borisa Jelcina ter vzponu Vladimirja Putina. Je avtor knjige Tretji Rim: Rusija nekoč in danes. (Opis povzet po Ervinu Hladniku – Milharčiču, za Dnevnik, 22. februarja 2014.)

Dr. Andrej Stopar

Komparativist in doktor zgodovine je bil osem let dopisnik RTV iz Moskve. Danes je urednik Prvega programa Radia Slovenija. Za delo v tujini je dvakrat prejel nagrado Ruske medijske zveze – zlati glagol (za reportažne zapise iz Tatarstana l. 2009 in za doprinos mednarodnemu novinarstvu l. 2010). Leta 2014 mu je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je v okviru festivala medijske kulture in trendov Naprej/Forward podelilo nagrado za izjemne novinarske dosežke. Svoje vtise iz Rusije je strnil v knjigi Pax Putina.

Matic Zorman

Svobodni fotograf, ki je za serijo begunskih fotografij “Begunska pot” prejel prvo nagrado mednarodnega izbora World Press Photo (t. i. fotografskega oskarja) v sekciji Ljudje ter častno priznanje žirije za Mednarodno fotografsko nagrado Andreja Stenina.  Odmeven je tudi njegov projekt Obrazi vojne – ‘Faces of war’ v katerem prikazuje razmere v Gazi.

 

Vstop je prost!

Prijazno vabljeni!

Z globokim spoštovanjem,

 

Saša Ivan Geržina

Predsednik Društva Slovenija Rusija

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*