Klub Cankarjev dom vabi v ponedeljek, 20. februarja 2017, ob 19. uri,

 da prisluhnete dr. Michelu Aucouturierju.

Ko govorimo o Tolstoju, imamo običajno v mislih dva človeka: na eni strani velikega romanopisca, avtorja romanov Vojna in mir in Ana Karenina, ter na drugi misleca, pridigarja, apostola novega krščanstva, ki vodi k zavračanju struktur sodobne družbe. Ta kontrast utemelji velika moralna in verska kriza, ki jo je Tolstoj doživel pri petdesetih in ga je najprej peljala do tega, da je zavrgel svoj pisateljski opus, ter nato do snovanja in pridiganja svoje moralne in verske doktrine. Vendar ta kontrast ne upošteva enotnosti protislovne osebnosti, v kateri sta združeni izredni in hkrati nasprotni si sposobnosti: želja po abstraktnem oziroma diskurznem razmišljanju in čustvenost, ki jo žene globoka intuicija o življenju.

Predavanje bo skušalo osvetliti, kako se v tolstojevskem opusu nenehno prepletata abstraktno umovanje (Pascalov esprit de géométrie) in intuitivno dojemanje (Pascalov esprit de finesse) oziroma razum in srce.

Dr. Michel Aucouturier jeprofesor ruske književnosti na ženevski univerzi (1960–70) in na pariški Sorboni (1970–2001) ter avtor dveh knjig o Tolstoju, dveh knjig o Pasternaku, esejev iz literarne zgodovine (Ruski formalizem, 1994; Socialistični realizem, 1998) in številnih prevodov, predvsem ruskih pesnikov (Pasternak, Ahmatova, Mandelstam).

V sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*