JESENSKA TRADICIONALNA EKSKURZIJA NA KRAS

PIVKA – DIVAČA – PLISKOVICA – BRJE

Sobota, 21. november 2015

Spoštovane članice, cenjeni člani Društva Slovenija Rusija!

Letošnja tradicionalna jesenska ekskurzija, ki je kot slučajno vedno vikend po Martinovi soboti, nas bo tokrat popeljala na Kras.

Prvi postanek bomo imeli v Parku vojaške zgodovine Pivka. Ogledali si bomo zanimivio razstavo, kjer nam bodo predstavili socialistično Jugoslavijo in Jugoslovansko ljudsko armado, proces osamosvojitve Slovenije in agresijo jugoslovanske vojske, ki je sledila razglasitvi samostojne slovenske države. V TANKOVSKO ARTILERIJSKI ZBIRKI bosta lahko videli najdragocenejše primerke topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja II. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ’91.

LETALSKA ZBIRKA vključuje pet letal iz kar štirih držav. Poleg ameriškega Thunderjeta in Sabra, lahko obiskovalci občudujejo tudi romunsko jurišno letalo IAR-93 Vultur, jugoslovansko šolsko letalo SOKO 522 in legendarni Mig 21.
Od zunaj si bomo ogledali še najznamenitejši eksponat, manjšo jugoslovansko diverzantsko podmornico P-913 Zeta.

Po ogledu parka nas bodo v bližnji gostilni pogostili z joto.

Dalje se bomo odpravili v Divačo, kjer bomo obiskali Muzej slovenskih filmskih igralcev. Ogledali si bomo spominsko hišo Ite Rine, si zapeli Kekčevo pesem in se spomnili Milene Zupančič v najlepših letih.

Pot nas bo iz Divače vodila po romantični barviti cesti v osrčje krasa proti vasici Pliskovica. Tam pa vse udeležence čaka prijetno raziskovalno doživetje pristnega kraškega življenja. Vsi udeleženci ekskurzije boste prejeli zemljevid vasice in bon za degustacijo. Na 500 metrih razdalje boste v dveh urah lahko obiskali znamenitega kamnoseka Jerneja Bortolata, ki vas bo sprejel v svoji delavnici, pokazal filmček o pridobivanju kamna v bližnjih kamnolomih, razkazal orodje in svoje vešče spretnosti obdelave kamna.V Hostlu Pliskovica nam bodo razkazali 400 let staro zaščiteno tradicionalno kraško domačijo, Na Pocirjah pa boste izvedeli kaj več o pravem Kraškem medu. Za okrepčilo bodo poskrbeli Janezovi, ki so znani po varjenju kraškega brinjevca in zeliščnih žganjih, ukvarjajo pa se tudi z obdelavo lesa. Z domačim teranom in drugimi dobrotami vas bodo pričakali na Turistični kmetiji Petelin-Durcik, pri Lovretovih, Vrabičevih in Petelinovih. Bone za degustacijo boste lahko vnovčili na omenjenih kmetijah in pri Janezovih. Program ne bo strogo določen – dani bodo termini za vodene predstavitve obrti, drugače pa ste povabljeni, da se po lastnem počutju odločite, kako boste preživeli popoldne.

Po doživetem dnevu se bomo odpeljali v vas Brje na Turistično kmetijo Birsa, kjer bodo za nas poskrbeli z domačimi dobrotami:

goveja juha/zelenjavna juha

Svinjski vrat iz pečice s kostanjevo omako
Domače pečenice
Repa
Pražen krompir
Solata

Kakijev zavitek

Pijača: domače vino, sok, radenska

Povratek v Ljubljano je predviden do 21. ure.
Društvo si pridržuje pravico do spremembe programa.

Prijave na ekskurzijo zbiramo do srede, 18. novembra 2015, oz. do zasedenosti mest. Ob prijavi prosimo sporočite tudi morebitne posebnosti glede prehrane in drugo. Prijavite se lahko:
1. Avtobus iz Ljubljane – odhod bo 21. 11. 2015 ob 7.00 iz parkirišča na Dolgem mostu. Prijave zbira Jerneja Judež na 031 732 435 ali e-mail-u drustvoslorus@gmail.com.
2. Avtobus iz Nove Gorice – odhod bo 21. 11. 2015 ob 7.00 izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici. Prijavite se Sonji Caharija na 051 353 436.
3. Avtobus iz Maribora – odhod ob zadostnem številu prijav bo 21. 11. 2015 ob 6.00 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski cesti v Mariboru. Prijave zbira Vlada Jagodič na 041 817 300.
4. Avtobus iz Novega mesta – odhod ob zadostnem številu prijav bo 21. 11. 2015 ob 6.30 izpred Tuša. Prijave zbira Danica Rangus na 031 692 806 ali na e-mail-u danica.rangus@gmail.com..

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*