Festival Veseli veter združil otroke iz različnih držav

V Sloveniji je potekal VI. Mednarodni festival otroške pesmi Veseli veter. Na njem je letos sodelovali več kot 100 pevcev iz Slovenije, Hrvaške in Rusije. Nastopajoči so po svojem izboru zapeli dve pesmi, med katerimi je v skladu z navodila ena od njih morala biti v ruščini. Velika zmagovalka festivala je 14-letna Anna Berestneva.

Letos sta predizbor in gala koncert potekala na isti dan, kar je olajšalo organizacijo dogodka, odločitev pa so pozdravili tudi udeleženci, ki so na koncert prišli iz drugih mest in držav.

Nastope je ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali vodja Otroškega in mladinskega orkestra RTV Slovenija Anka Jazbec, urednik otroških in mladinskih glasbenih oddaj na 1. programu Radia Slovenija Matej Jevnišek in častna predsednica žirije, solistka Bolšoj teatra  Moskvi, Elena Zelenskaja. Žirija festivala je ves dan ocenjevala udeležence in določilo zmagovalce v treh katoregorijah: solisti, skupine in zbori.

Ob začetku popoldanskega gala koncerta je občinstvo nagovoril direktor Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani, Jurij Metelev. Poudaril je vedno večjo popularnost festivala, ki spodbuja k učenju ruskega jezika v Sloveniji, hkrati pa je umetniškim vodjem Anni Levšinski Lili Simčič in Svetlani Kizim podelil zahvale Rossotrudničestva.

Predstavnica Veleposlaništva Rusije v Sloveniji je izročila voditelju Agenciji talentov Rulada Anni Mogutini zahvalo Veleposlanika Ruske federacije za dosežke pri širjenju ruskega jezika in kulture.

Občinstvo sta nagovorila tudi direktor Gimnazije Škofja Loka in predsednik Sklada Toneta Pavčka za podporo ruskega jezika v slovenskih šolah, Jože Bogataj, in predsednik Društva Slovenija-Rusija, Saša Ivan Geržina.

Na začetku koncerta se je na videoposnetku predstavil Zborček otroškega vrtca Antona Medveda Kamnik, ki je odpel venček slovenskih ljudskih pesmi in rusko pesem Виноватая тучка (Poredni oblaček). Otroci, ki so stari od 4 do 6 let, ne govorijo rusko, kljub temu pa so pesem odlično odpeli, za kar so zaslužni vzgojitelji in vodja vrtca Liana Cerar, ki uči tudi v okviru naše šole.

Otroci so se za festival posebej potrudili in pri nastopu dali vse od sebe. Številne pesmi v ruskem, slovenskem in angleškem jeziku so odpeli doživeto in prekrasno, tako da je bila dvorana napolnjena s pozitivno energijo. Poslušalci so aktivno podpirali nastopajoče z bučnimi aplavzi.

Žirija je imela težko delo, saj se je morala odločiti, komu podariti glavne nagrade:

Kategorija Solisti

Najmlajša starostna skupina:

I – Vasilisa Yatsko, 9 лет, vodja M. Igrickaja.

II – Ilya Mogutin, 10 let, vodja A. Mogutina.

III – Arina Mihalachi, 9 let, vodja M. Igrickaja.

Posebno nagrado Društva Slovenija-Rusija je prejela najmlajša udeleženka festivala Lidija Feoktistova, 6 let, vodja A. Mogutina.

Srednja  starostna skupina:

I – Aleksandra Burlaku, 11 let, vodja S. Kizim.

II – Altana Boldyreva, 11 let, vodja M. Igrickaja.

III – Aleksandr Simič, 10 let, vodja А. Могутина.

Старшая возрастная группа:

I – Annamariya Glavina, 14 let, vodja T. Mikolaj

II – Stefaniya Yatsko, 17 let, vodja M. Igrickaya.

III – Tatyana Prohorova, 17 let, vodja S. Kizim

Kategorija Skupine

I – Skupina Kantilena, vodja Anna Levšinskaja in skupina Rulada, vodja A. Mogutina.

II – Skupina Orfej, vodja Marina Igrickaja, in skupina Cantabile, vodja I. Kolar.

III – Trio Orfej, vodja Marina Igrickaja, in skupina Malinka, vodja T. Mikolaj.

V kategoriji Zbori je glavno nagrado festivala dobil Zborček otroškega vrtca Antona Medveda Kamnik, vodja L. Cerar.  

Ob koncu gala koncerta je slovesno in veselo zazvenela himna festivala – pesem  Весёлый ветер (Veseli veter) avtorjev I. Dunajevskega in V. Lebedjeva-Kumača v ruščini in slovenščini.

Glavno nagrado festivala je prejela 14-letna Anna Beresteneva, ki je prekrasno odpela pesmi Любовь тебя найдёт (Ljubezen te bo našla) in Nature Boy. Anna je vabljena, da nastopi na Mednarodnem pevskem tekmovanju mladih pevcev Veseli veter, ki bo potekal naslednje leto v Moskvi.

Festival so organizirali Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Društvo Slovenija-Rusija in Zavod Vesela dRuščina. Dogodek so pomagali omogočiti: Veleposlaništvo Rusije v Sloveniji, Krka, Riko, Sberbank in JSKD.

Članek si lahko preberete tudi na naslednji povezavi:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*