V soboto, 25. februarja, je v slovenski prestolnici potekal XI. mednarodni festival slovanske kulture Maslenica v Ljubljani. Veseli smo, da je bil festival ponovno zelo številno obiskan in da lahko vsako leto na njem pozdravimo nove udeležence.

Festival je odprl župan Mestne občine Ljubljane Zoran Jankovič skupaj z Veleposlanikom Rusije v Sloveniji Dokujem Zavgajevom, predsednikom Društva Slovenija-Rusija Sašom Geržino in direktorjem Ruskega centra znanosti in kulture Jurijem Meteljovom.

Na odru so nastopali številni gostje iz različnih držav. Letos se nam je kot posebna gostja pridružila Rusinja Elena Lazutkina, ki sicer nastopa na številnih festivalih v Rusiji in drugod. Ponovno pa je na odru blestela Marina Igrickaya, znana operna in komorna pevka.

Tudi letos so se na odru predstavili učenci naše šole Vesela dRuščina. Pod vodstvom Oksane Ržišnik in Irine Stankovič so otroci pripravili čudovit ruski narodni ples Jarmarka, ki so ga dopolnili z recitalom pomladansko obarvanih pesmi. Posebno zahvalo si zaslužijo tudi preostale otroške skupine – nastopila je otroška skupina Agencije talentov Rulade pod vodstvom Anne Mogutine, prvič pa se nam je pridružila še otroška plesna zasedba ALFA DANCE iz Italije, ki je navdušila z ruskimi narodnimi plesi. Na festivalu je solistično nastopil tudi komaj 6-letni David Astahov iz Rusije, za katerega je bil to debitantski nastop pred tako veliko publiko!

Na prireditvi so nastopili še številčne odrasle skupine – nastopil zbor Agencije talentov Rulade, medžimurska pevska zasedba Fijolice, foklorno društvo Rodnik iz Italije, ansambel Kalinka, duet Balalajka, plesna skupina upokojencev Ritmy planety pod vodstvom Irine Stankovičansambel Ruski talisman, solistično pa so program obogatili še Andrej Galicki, Alina Kolomiec in Anna Mogutina.

Vsi, ki so prišli na prireditev, so lahko obiskali bogat in privlačen sejem, na katerem je bilo možno pokusiti številne ruske dobrote: bline, boršč, piroške, šašlik in pelmene.

V okviru festivala so potekale tudi brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, kjer so udeleženci oblikovali slamnate lutke in papirnate rože pod vodstvom Marije Ushakove, Irine Gnatenko in Ekaterine Saje.

Organizatorji XI. mednarodnega festivala Maslenica v Ljubljani: Ruski center znanosti in kulture, Društvo Slovenija – Rusija, Zavod Vesela dRuščina ob podpori Mestne občine Ljubljane in Veleposlaništva Rusije v Sloveniji.

Pripravila: Julija Mesarič
Foto: Темира Исаева

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*