RUSIJADA 2017

 V organizaciji Gimnazije Škofja Loka in ob podpori Sklada Toneta Pavčka pri Društvu Slovenija Rusija ter občine Škofja Loka smo v petek, 17. marca, na Loškem odru priredili že sedmo Rusijado, ki je tokrat praznovala tudi majhno obletnico, saj smo prvo Rusijado priredili pred natanko desetimi leti. V teh letih je Rusijada, ki je v letu 2011 prejela tudi evropsko jezikovno priznanje, rasla in zorela. Tako smo lahko letos na odru videli res izjemne točke, ki so pred nami poleg lepot ruske kulture in jezika odkrivale tudi veliko ljubezen učencev, dijakov in njihovih profesorjev do ruščine. Na odru smo gostili dva gimnazijska orkestra, balerine, zbor, nonet, odlične interprete ruske poezije, prepričljive igralce skečev in odlomkov gledaliških iger, odlične soliste, ki so prepevali ruske pesmi. Na odru se je tako zvrstilo preko 180 nastopajočih, ki so tudi kot občinstvo drug drugega vzpodbujali in dihali v ritmu nastopajočih.

Naš posebni umetniški gost je bila ponovno impro gledališka skupina Gimnazije Škofja Loka O.sti J.arej, ki je z improvizacijo ruskih literarnih del navdušila že pred dvema letoma, letos pa so nas z vso mladostno energijo popeljali skozi tri ruske pravljice.

Prva in največja slovenska mladinska prireditev, kjer slavimo ruski jezik in kulturo, ki ju spoznavamo v šoli, je dosegla svoj namen: druženje in sodelovanje mladih, ki jim je skupno učenje ruščine, promocija ruskega jezika in kulture med mladimi, iskanje skupnih slovanskih lastnosti in gradnja spoštovanja tako ruske kot slovenske kulture – vse to je potekalo v zelo prijetnem vzdušju. Največja nagrada in potrditev so seveda aplavzi in zadovoljni obrazi obiskovalcev ter želja, da se čez dve leti ponovno snidemo. Prireditev je lepo odmevala tudi v medijih.

Ob tej priložnosti izražam posebno hvaležnost Skladu Toneta Pavčka, ki že od prve Rusijade naprej prepoznava pomembnost takega projekta in ga tudi podpira.

Velika zahvala gre tudi vsem udeležencem Rusijade in njihovim mentorjem. Letos so to bili: Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Poljane, Gimnazija Antona Aškerca, Škofijska klasična gimnazija, Gimnazija Škofja Loka, Gimnazija Celje-Center, I.gimnazija v Celju, OŠ Naklo, OŠ Prule, OŠ n.h. Maksa Pečarja, Filozofska fakulteta in Zavod Vesela dRuščina.

Častni pokrovitelj Rusijade je predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.

Marjeta Petek Ahačič, prof.

koordinatorica Rusijade

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*