Med 6. in 9. oktobrom je Slovenijo obiskala 12 članska gospodarska delegacija iz ruske regije Jaroslavelja. Obisk je organizirala Javna agencija SPIRIT Slovenija pod okriljem Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije v Ljubljani, Mestno občino Nova Gorica ter Regijsko razvojno agencijo severne Primorske s podporo Društva Slovenija Rusija, Gospodarsko zbornico Slovenije območne zbornice za severno Primorsko Nova Gorica ter Območno obrtno-podjetniško zbornico Nova Gorica.

Dogodek so podprli tudi Občina Ajdovščina, Občina Bovec, Občina Brda, Občina Cerkno, Občina Kanal ob Soči, Občina Renče-Vogrsko, Občina Idrija, Občina Miren-Kostanjevica, Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba, Občina Vipava, Lokalna turistična organizacija BOVEC, INTRA LIGHTING d.o.o., Mlinotest Živilska industrija d.d.

Obisk gospodarske jaroslavske delegacije predstavlja nadgradnjo lanskoletnega Ruskega dne, ki je v Novo Gorico prinesel še večje zanimanje za sodelovanje z Rusko federacijo, spoznavanje kulture in povezovanje. Vse skupaj se je v oktobru odrazilo s prihodom gospodarske delegacije iz Jaroslavla. Program se je pričel s sprejemom pri županu Mestne občine Nova Gorica Mateju Arčonu. Sledilo je srečanje na gospodarski ravni, kjer je med 11.00 in 14.00 uro potekala gospodarska konferenca z B2B srečanji. Po uvodnih pozdravih in nagovorih je sledila predstavitev poslovnega okolja in priložnost za krepitev sodelovanja med regijama. S slovenske strani je bilo predstavljeno slovensko poslovno okolje s poudarkom na Goriški razvojni regiji ter podporne institucije. Po slovenski predstavitvi se je predstavila gospodarska delegacija iz Jaroslavlja.  Zaključek predstavitev je prinesel možnost B2B poslovnih srečanj, kjer sta imeli obe strani možnost individualnih pogovorov.

Po krajši pogostitvi je sledil kulturni program, ki ga je režiral Radoš Bolčina. Sam režiser je skupaj z Evgeniyo Mario Shkondo povezoval program, ki je potekal dvojezično. Tako je prišlo do medsebojnega spoznavanja ruske in slovenske kulture. Sam program so popestril Goriški komorni zbor s priredbami ruskih popevk, Vokalna skupina Kresnice, harmonikaš Dejan Vidovič, pianistka Sara Rustja Tueniški ter plesalca ruskega tanga Valerija Rahle Mbanwi in Boštjan Špehonja. Program je potekal v sodelovanju z Društvom Slovenija Rusija.

Zaključku pestrega kulturnega programa in dobro izpeljani gospodarska konferenci je sledil ogled Nove Gorice, nato so se gosti odpeljali v Vipavo.

V Vipavi si je gospodarska delegacija ogledala novo obnovljeni Lanthierijev dvorec in spoznala zgodovino dvorca. Ob tem so stopile v ospredje slovensko-ruske naveze iz zgodovine in lahko smo gostom povedali , da se je v Vipavi rodil diplomat Žiga Herbestein. Ta je poskrbel za prvo diplomatsko sodelovanje med Rusijo in zahodnim delom Evrope že leta 1549. Sodelovanja med Slovenijo in Rusijo so se od zgodovine do danes ohranila in še vedno skrbimo za njihovo ohranjanje in krepitev.

Srečanje ni prineslo le pozitivnega odziva s strani jaroslavlske delegacije, ampak tudi s slovenske strani. Srečanje je prineslo gospodarsko, kulturno in predvsem prijateljsko sodelovanje, ki se vedno izkaže kot pomembna vez med dvema narodoma.

 

Nova Gorica, 16. 10. 2015                                           Pripravila: Andreja Ferjančič

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*