Obisk javne prireditve oz. dogodka zaradi večjega števila ljudi pomeni tudi večjo verjetnost tesnih stikov med udeleženci, glasnega govorjenja, petja in zato tudi večje tveganje za prenos okužbe z virusom SARS CoV-2.

 1. Javnih kulturnih prireditev se lahko udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15 let in so na prireditvi v spremstvu odrasle osebe.
 2. PCT pogoji:

·        negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa za PCR test in 48 ur od odvzema brisa za hitri test 

·        dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 (od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev)

·        dokazilo o cepljenju zoper COVID-19 s katerim obiskovalec dokazuje, da je preteklo od prejema:

– drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,

– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,

– prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

– odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,

– prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,

– drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,

– drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali

– drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.

 • Uporaba zaščitne maske za obiskovalce kulturnih prireditev in nastopajoče ni obvezna
 • Medosebna razdalja med obiskovalci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.
 • Splošni ukrepi: Poleg že omenjenih ukrepov, upoštevamo tudi splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom:
 • Redno in temeljito si umivamo roke z vodo in milom. Če le-ta nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.
 • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi rokami.
 • Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden kašljamo/kihamo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava).

HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA OBČASNE PREVOZE POTNIKOV (RUSKA KAPELICA 2021):

Avtobusni promet je dejavnost, ki je z vidika možnosti prenosa okužbe novega koronavirusa SARS-CoV-2 tvegana dejavnost. Opuščanje ukrepov v občasnem prevozu potnikov lahko vodi v širjenje okužbe.

Potniki začasnih prevozov morajo dosledno in brezpogojno upoštevati naslednja pravila za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19:

 1. Omejitev vstopa v vozilo
  Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, nahod, bolečine v žrelu, v mišicah, glavobol, slabost …) naj ostanejo doma!
 2. Zaščita med voznikom in potniki
  Sedeži oziroma prostor za voznikom mora biti prost, zato se tam ne zadržujemo ali sedimo.
 3. Vožnja z masko
  Vsi udeleženci začasnega prevoza morajo ves čas vožnje nositi masko, ki prekriva tako nos kot usta. Maske se med nošenjem ne sme dotikati. Masko menjamo po potrebi oz. vsaj na 2 do 3 ure.
 4. Higiena rok potnikov
  Ob vstopnih/izstopnih vratih vozila bo nameščeno razkužilo za roke za potnike. Pred vstopom v vozilo si razkužimo roke, enako svetujemo tudi ob izstopu.
 5. Higiena vozila
  Potniki naj se čim manj dotikajo katerihkoli površin v vozilu.
 6. Splošni ukrepi
  Poleg že omenjenih ukrepov, upoštevamo tudi splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom:
 7. Redno in temeljito si umivamo roke z vodo in milom. Če le-ta nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.
 8. Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi rokami.
 9. Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden kašljamo/kihamo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava).
 10. Upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 1,5 m.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*