HIGIENSKA PRIPOROČILA ZA OBČASNE PREVOZE POTNIKOV (RUSKA KAPELICA 2020):

Potniki začasnih prevozov morajo dosledno in brezpogojno upoštevati naslednja pravila za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19:

 1. Omejitev vstopa v vozilo
  Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu …) naj ostanejo doma!
 2. Zaščita med voznikom in potniki
  Sedeži oziroma prostor za voznikom mora biti prost, zato se tam ne zadržujemo ali sedimo.
 3. Vožnja z masko
  Vsi udeleženci začasnega prevoza morajo ves čas vožnje nositi masko, ki prekriva tako nos kot usta. Mask se ne dotikamo z rokami, saj bi na tak način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge predmete in osebe. Masko lahko po potrebi menjamo na 2 do 3 ure.
 4. Razdalja med potniki
  Število in razpored potnikov v vozilu naj zagotavlja razdaljo med potniki oz. med zaključenimi skupinami vsaj 1 meter. Izjema so člani istega gospodinjstva in člani zaključenih skupin ljudi, ki so zavestno v prostovoljnih tesnih stikih.
  Tudi v primeru zaključenih skupin je prisotno tveganje za prenos okužbe, zato naj bo vsak seznanjen s tem, da bo v primeru, če bo v skupini kdo okužen, posledično lahko okuženih več oseb v skupini in da je nadalje možen prenos okužbe tudi naprej. Gre izključno za odločitev posameznika in s tem tudi prevzem odgovornosti za tveganje za prenos bolezni.
 5. Higiena rok potnikov
  Ob vstopnih/izstopnih vratih vozila bo nameščeno razkužilo za roke za potnike. Pred vstopom v vozilo si razkužimo roke, enako svetujemo tudi ob izstopu.
 6. Higiena vozila
  Potniki naj se čim manj dotikajo katerihkoli površin v vozilu.
 7. Splošni ukrepi
  Poleg že omenjenih ukrepov, upoštevamo tudi splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom:
 • Redno in temeljito si umivamo roke z vodo in milom. Če le-ta nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.
 • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi rokami.
 • Izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 m. Upoštevamo pravilno higieno kašlja (preden kašljamo/kihamo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava).
 • Upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 1,5 m.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*