“V letošnjem šolskem letu smo prvič uresničili izmenjavo med rusko šolo št. 574 iz Sankt Peterburga in našo tehniško ekonomsko šolo Ž. Zoisa, kjer se dijaki 1. in 2. razreda turistične smeri učijo ruščine v popoldanskih urah v obliki krožka pod vodstvom prof. Vesne Prinčič Crosatto, od 3. letnika dalje pa imajo ruščino kot kurikularni predmet s prof. Eriko Valentinčič. Šolska izmenjava z rusko šolo ima kot glavni cilj izboljšanje komunikacijske spretnosti v ruščini, spoznavanje ruske kulture in drugačnih navad, razvijanje samostojnosti, iznajdljivosti in veščin nastopanja.

Ruski dijaki so bili pri nas na obisku od 9. do 16. aprila. Gostovali smo 15 dijakov ter 2 profesorici spremljevalki. Dijaki so bili nameščeni po družinah na Goriškem.

Za skupino dijakov in njuni dve profesorici smo v sredo, 10. aprila, priredili sprejem v šolskem avditoriju, kjer so bili prisotni vsi dijaki našega izobraževalnega zavoda. Profesorica Erika Valentinčič, ki je glavna pobudnica projekta, je gostom malo v ruskem malo v slovenskem jeziku predstavila celoten program izmenjave. Rusom je tudi obrazložila, zakaj pri nas govorimo slovensko, čeprav jih je letalo pripeljalo v Italijo. Krajši govor v angleščini pa je imel naš ravnatelj Primož Strani, ki je gostom poudaril, da trdno verjame v ta projekt, ki vsem sodelujočim odpira nove možnosti. Srečanje so obogatili tudi naši dijaki, ki so v slovenščini in angleščini predstavili šolske dejavnosti in projekte. Nato sta besedo prevzeli še spremljevalki ruskih dijakov, Jana Popkova in Svetlana Ustinova, ki sta na kratko predstavili šolo 574 iz Sankt Peterburga. Za konec je naš ravnatelj na odru podpisal uraden dogovor med šolama, ki bo urejal naše sodelovanje z rusko šolo za dve šolski leti.

Ruski dijaki so bili v naslednjih dneh vključeni v naš dopoldanski pouk in so se skupaj z našimi dijaki iz 3. in 4. razreda turistične smeri udeležili številnih strokovnih ekskurzij: ogledali so si Gorico, Novo Gorico, Trst, Miramar, Doberdob, rusko kapelico pod Vršičem, Bled, Ljubljano in Benetke. Na šoli pa so sledili pouku iz slovenskega, angleškega, nemškega ter italijanskega jezika in literature.

Izmenjava z Rusi se bo nadaljevala v mesecu septembru, ko se bodo naši dijaki 3. in 4. letnika turistične smeri odpravili v Rusijo in bivali en teden v Sankt Peterburgu.

Organizacija celega tedna je zahtevala eno celo šolsko leto, saj je birokratsko in upravno zelo zapleteno delo, predvsem z državami, ki niso del Evropske unije. Poleg našega izobraževalnega zavoda so izmenjavo omogočili še nekateri sponzorji, za kar smo Društvu Slovenija Rusija iz Ljubljane zelo hvaležni.  

Kot šola smo zelo zadovoljni z izvedeno izmenjavo. Ruski gostje so se zelo navezali na naše dijake in njihove družine, ki so jih sprejele zelo prisrčno. Očarani so bili nad lepoto naših krajev, kjer si lahko popoldne pri morju, zvečer pa v gorah, in kjer ni hrupa in razdalj, s katerimi se drugače soočajo doma. Med dijaki so se vzpostavili lepi stiki. Komaj čakajo, da se bodo septembra spet srečali, tokrat v Rusiji.”

Koordinatorka projekta prof. Erika Valentinčič

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*