Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi prijatelji Društva Slovenija Rusija,

dovolite nam, da se vam vsem skupaj iskreno zahvalimo za velik odziv in naklonjenost, ki jo namenjate letošnji Spominski slovesnosti ob 100-letnici Ruske kapelice, ko se bomo v soboto, 30. julija 2016, poklonili spominu na tragično umrle ujetnike, vojake carske Rusije, ki so na vršiških strminah, ob gradnji ceste, izgubili svoja življenja.

Ob letošnjem jubileju smo organizatorji počaščeni, da je na povabilo častnega pokrovitelja slovesnosti, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, svojo udeležbo potrdil predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Globoko cenimo naklonjenost, ki nam jo vsa leta namenja Ruska pravoslavna cerkev. Letošnjo 21- člansko delegacijo vodi Metropolit Volokolamskij Ilarion, predsednik Oddelka za zunanje Cerkvene zadeve Moskovskega Patriarhata. Spremlja ga odlični Moskovski sinodalni zbor. Osrednjo slovesnost bo dodatno popestril bogat kulturni program, ki je darilo Ministrstva za Kulturo Ruske federacije.

Še posebej pa smo hvaležni, da se bo kljub vsem postopkom zaradi visokih obiskov, pri preprosti kapelici zbralo toliko ljudi dobre volje! Hvala vam za vašo potrpežljivost in navdušenje!

Se vidimo pod Vršičem!

NAVODILA ZA VSE UDELEŽENCE SPOMINSKE SLOVESNOSTI OB 100-LETNICI RUSKE KAPELICE

Spoštovani, vsak udeleženec letošnje slovesnosti mora ob prihodu na prizorišče s sabo imeti akreditacijo, uradno vabilo in osebni dokument s fotografijo. Brez danih dokumentov se slovesnosti ne boste mogli udeležiti. Tako akreditacijo kot vabilo vam prilagamo v tem pismu.

Kot ste označili ob svoji prijavi, bo prevoz na slovesnost organiziran iz naslednjih smeri:

  1. Avtobus iz Ljubljane: zbor je 30. 7. 2016 ob 8:00 na parkirišču na Dolgem mostu. Kontakt: dežurna številka pisarne: 051 881 195
  2. Avtobus iz Nove Gorice: odhod bo 30. 7. 2016 ob 7:00 izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici. Kontakt: Sonja Caharija: 051 353 436
  3. Avtobus iz Maribora: odhod bo 30. 7. 2016 ob 7:00 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski cesti v Mariboru. Kontakt: Cilka Vogrin: 041 273 090
  4. Avtobus iz Novega mesta: odhod bo 30. 7. 2016 ob 7:00 izpred Qlandia. Kontakt: Danica Rangus: 031 692 806
  5. Udeleženci, ki se boste vključili v organiziran brezplačni prevoz iz Kranjske Gore na Rusko kapelico, se morate na kontrolni točki zglasiti od 09:00 do 12:00. Zbirno mesto bo za Policijsko postajo Kranjska Gora (Borovška cesta 100a, 4280 Kranjska Gora). Skupaj z akreditacijo ste prejeli tudi obvestilo s terminom v katerem, se morate zglasiti na kontrolni točki.

Da bo varnostno preverjanje čim hitrejše in enostavnejše vas prosimo, da upoštevate časovnice. Zaradi velikega števila prijav in postopka varnostnega preverjanja in  ima vsak udeleženec predviden svoj termin prihoda na kontrolno točko.  

Prosimo vas tudi, da upoštevate priporočila policije.

PRIPOROČILA POLICIJE

Ob prihodu na kontrolno točko bo moral vsak udeleženec iti skozi postopek varnostnega preverjanja, ki je  podoben varnostnemu pregledu na letališču. To pomeni, da s seboj ne smete nositi orožja, ostrih predmetov, drogov (npr. za zastave) ter ostalih nevarnih predmetov. Odsvetujemo nošnjo pohodnih palic in dežnikov. Priporočamo tudi, da se izogibate nošnji kovinskih predmetov, ki bi lahko piskali (nakit, zaponke, pasovi, čevlji), saj bomo tako skrajšali postopek preverjanja. 

Na kontrolni točki bodo izločene tudi vse steklenice s tekočino. Na prizorišču pri Ruski kapelici bo vsak udeleženec prejel plastenko vode ter čokoladico.

Po opravljenem pregledu se boste z avtobusom odpeljali k Ruski kapelici. Ob zapuščanju avtobusa bodite pozorni, da boste vse osebne predmete vzeli s sabo iz avtobusa. Avtobusi vas bodo po slovesnosti popeljali nazaj v Kranjsko Goro. V Kranjsko Goro se verjetno ne boste vračali v istem avtobusu.

Slovesnosti bo že tradicionalno sledilo družabno srečanje pod šotorom v centru Kranjske Gore nasproti hotela Ramada Resort (nekdanji Larix). Tam vas bomo pozdravili z vodko, hlebom in soljo ter vam postregli z idrijskimi žlikrofi, piščančjim filejem v gobovi omaki, sadno pito  ter pijačo (vino/pivo/sok). Srečanje bo popestril bogat kulturni program.

Prispevek za udeležence, ki boste do Kranjske Gore prišli z lastnim prevozom znaša 5 €. Bone boste lahko kupili dopoldne pred kontrolno točko pri policijski postaji oziroma pri šotoru pred družabnim srečanjem.

Za tiste, ki se boste udeležili slovesnosti z organiziranim prevozom iz oddaljenih mest, znaša prispevek za prevoz in pogostitev 10 €. Prispevek boste poravnali na avtobusu.

V avtobusih iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora in Novega mesta vas bodo pričakali vodje avtobusov, ki vam bodo vseskozi dajali točna navodila in vas vodili celotno pot. Prav tako vam bodo na voljo za kakršen koli nasvet ali morebitno vprašanje glede programa, časa odhoda in drugih informacij.

Prometni režim v soboto, 30. julija 2016, v času Spominske slovesnosti ob 100-letnice Ruske kapelice na Vršiču.

V  soboto,  30.  julija  2016,  bo zaradi slovesnosti pri Ruski kapelici na območju  Gorenjske  in  Ljubljane  oviran  promet.

Zaradi  ukrepov,  ki  bodo  sprejeti  za zagotovitev varnosti, bo promet na območju  Gorenjske  (širše  območje  Letališča  Jožeta  Pučnika,  gorenjska avtocesta  med  Ljubljano  in  predorom  Karavanke  ter  državna  cesta med Jesenicami  in prelazom Vršič) in Ljubljane (severna obvoznica) oviran, saj bodo ceste na relacijah potovanja varovane osebe daljši ali krajši čas tudi zaprte.  Lokalni  promet  bo  sicer  možen na vzporednih cestah, ki pa bodo glede  na  vrhunec  turistične  sezone  prometno zelo obremenjene. Največje zgostitve pričakujemo opoldne in v popoldanskem času.

Priporočamo,  da načrtovane poti, ki jih nameravate opraviti po teh cestah, opravite  v  dopoldanskem  času  ali jih prestavite na zgodaj zvečer, ko ne pričakujemo   več  zapor  na  glavnih  tranzitnih  poteh.

Za natančnejša navodila o razmerah na cestah priporočamo, da spremljate obvestila Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC).

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*