Spoštovane članice, cenjeni člani, dragi prijatelji,

 

v veliko čast mi je, da Vas lahko v imenu Društva Slovenija Rusija, Veleposlaništva Ruske federacije v Republiki Sloveniji, Občine Kranjska Gora in Fundacije »Russkiy mir« ponovno povabim na Spominsko slovesnost pri Ruski kapelici, ki bo v nedeljo, 30. julija 2017, ob 10. uri pod Vršičem.

Srečanje bo oplemenitil pester spremljevalni kulturni program. Od 24. do 30. julija 2017 se boste lahko udeležili otvoritve razstave slikarja Nikolaja Mašukova, prisluhnili kranjskogorskim pevcem, ruski vokalni skupini Talisman, Prazničnemu zboru patriarške cerkve gospodovega razglašenja iz Moskve, vokalni skupini Gallina, otroški vokalni skupini Rulada, ansamblu Kalinka, vokalni skupini Solveig iz Rusije in mnogim drugim.

Ruska kapelica je v svojem 101. letu s svojim sporočilom miru stkala vezi razumevanja, dialoga in spoštovanja med številnimi generacijami predstavnikov kulturnega, verskega, političnega, gospodarskega in družbenega življenja, predvsem pa med nami, ljudmi dobre volje, ki se, v spomin in opomin, vsako leto, zadnjo nedeljo v mesecu juliju, že tradicionalno zberemo pod Vršičem.

Prizadevamo si, da bi vsakoletna srečevanja pod Vršičem ohranila svoj občečloveški, civilno-družbeni značaj, ki je vseskozi posebnost in največja dragocenost tega dogodka. Zato smo Vam še posebej hvaležni za Vašo dosedanjo tradicionalno udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici, ki pričuje, da so srečanja na tem simbolnem kraju res znak miru, spomina, spoštovanja in prijateljstva. To humanistično sporočilo je bilo izhodišče Kranjskogorcev, izvornih skrbnikov Ruske kapelice, in ostaja temelj delovanja našega Društva.

V Društvu Slovenija Rusija si želimo, da bi s plemenito tradicijo srečevanj ter ohranjanja spomina na tragične dogodke prve svetovne vojne v prijateljskem in spoštljivem vzdušju, ki ga skupaj z Vami negujemo, nadaljevali tudi po medijsko izrazito odmevni stoletnici. Spominske slovesnosti ob Ruski kapelici v Društvu vseskozi vidimo kot priložnost, da poleg razumevanja velikih zgodovinskih tokov in zgodb, kakršna je bila prva svetovna vojna, ohranimo odprtost ter občutljivost za sočloveka in drobne trenutke v življenju slehernega izmed nas. Prav v njih lahko namreč najdemo najpomembnejše nauke za prihodnost, saj govorijo o medsebojnem spoznavanju, spoštovanju in razumevanju med narodi in ljudmi.

Zato vabljeni vsi ljudje dobre volje, da se tudi letos ob 101. obletnici v čim večjem številu zberemo ob Ruski kapelici ter se v tišini gora spomnimo tragičnih dogodkov pod Vršičem ter obenem znova opozorimo na upanje, ki ga prinaša simbolni kraj našega srečanja.

 

 

Tehnična navodila za prijavo z ostalimi informacijami:

V objemu idilične narave Kranjske Gore tudi letos organiziramo naše sedaj že tradicionalno spominsko srečanje pri Ruski kapelici pod Vršičem. Nedeljska svečana slovesnost bo 30. julija 2017 ob 10. uri.

Uradnemu delu bo sledilo tradicionalno druženje pod šotorom v centru Kranjske Gore s pestrim kulturnim programom, ki se bo pričelo ob 12.00. Pogostili nas bodo vešči kuharji hotelov skupine HIT iz Kranjske Gore z naslednjimi dobrotami:                                         

pirožki

pečen piščanec in ješprenjeva kaša s poletno zelenjavo

osvežilna sadna pita

– – –

V meni je vključena tudi pijača: 0,5 L piva, 0,2 L vina, 0,2 L sok ali 0,5 L vode.

– – –

 

Za prevoz na slovesnost bo poskrbljeno iz Ljubljane, Nove Gorice, Maribora in Novega mesta in Kranjske Gore. Prispevek za udeležbo na spominski slovesnosti z organiziranim prevozom in pogostitvijo na družabnem srečanju je za člane Društva Slovenija Rusija in njihove prijatelje 10 € (obvezna je predhodna prijava). Prispevek tistih, ki boste do Kranjske Gore prišli z lastnim prevozom, znaša 5 € (predhodna prijava ni obvezna). Prispevek boste poravnali na avtobusu oz. na info točki med 7:45 in 9:00 pred hotelom Kompas oz. od 12:00 dalje na vhodu pred šotorom.

Prijave zbiramo do torka, 25. 7. 2017:

 

  1. Avtobus iz Ljubljane – odhod bo 30. 7. 2017 ob 6:30 iz parkirišča na Dolgem mostu. Prijave zbirata Monika Križnar in Zlata Mesarič na GSM 051 881 195. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov drustvoslorus@gmail.com.
  2. Avtobus iz Nove Gorice – odhod bo 30. 7. 2017 ob 5:30 izpred Zavarovalnice Triglav v Novi Gorici. Prijave zbira Andreja Ferjančič GSM 040 658 732. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov ferjancic.andreja@gmail.com.
  3. Avtobus iz Maribora – odhod bo 30. 7. 2017 ob 5:00 izpred glavne avtobusne postaje na Mlinski cesti v Mariboru. Prijave zbira Vlada Jagodič na GSM 041 817 300.
  4. Avtobus iz Novega mesta – odhod bo 30. 7. 2017 ob 5:30 izpred Qlandije v Novem mestu. Prijave zbira Tilka Bogovič GSM 064 185 315 in 040 618 797. Prijavite se lahko tudi na elektronski naslov tilka.bogovic@gmail.com.

Do Ruske kapelice bo poleg z organiziranim avtobusnim prevozom možen dostop tudi peš ali s kolesi.

 

Prometni režim v nedeljo, 30. julija 2017, v času Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici!

Zaradi delne zapore ceste, dostop z lastnim vozilom od Kranjske Gore do Ruske kapelice v času prireditve ne bo možen.

Vse obiskovalce slovesnosti vljudno prosimo, da najkasneje do 9:00 prispejo v Kranjsko Goro in se vključijo v organiziran avtobusni prevoz.

Brezplačni avtobusi bodo izpred Hotela Kompas popeljali obiskovalce do Ruske kapelice ob 8:00, 8:15, 8:30, 8:45 in 9:00. VSI avtobusi bodo udeležence po slovesnosti popeljali nazaj v Kranjsko Goro zato pri vračilu ni potrebno »izbiranje« avtobusa, ki vas je pripeljal do kapelice.

V izogib težavam svetujemo, da osebnih predmetov in dokumentov ne puščate na avtobusih vendar jih nosite s seboj celotni čas obiska kapelice.

 

Se vidimo na Vršiču!

          S prisrčnimi pozdravi,

                                                                                                                     Saša Geržina, predsednik DSR.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*