četrtek, 23. 11., so ob 18. uri v Celjskem domu sedanji in nekdanji dijaki Gimnazije Celje -Center z gosti (dijaki I. gimnazije v Celju in Ekonomske šole Celje) v sodelovanju z Osrednjo knjižnico Celje in Društvom Slovenija Rusija pripravili že tradicionalno jesensko prireditev Poezija iz samovarja.

Ob glasbi, pesmi in plesu so številni obiskovalci lahko prisluhnili besedam o življenju in delu Sergeja Aleksandroviča Jesenina (1895-1925), enega najvidnejših ruskih pesnikov 20. stoletja, »zadnjega pesnika ruske vasi«, njegovi izvirni, jasni, neposredni, melodični in tudi melanholični liriki. Nastopajoči so jo posvetili spominu na 180. obletnico smrti velikana ruske poezije A. S. Puškina in ob tej priložnosti izdali tudi spominski koledar.

Literarne čajanke kot je bila četrtkova, so del pestrega in plodnega sodelovanja med Osrednjo knjižnico Celje in GCC, že nekaj let pa podporo zagotavlja tudi Društvo Slovenija Rusija v okviru Sklada Toneta Pavčka. Gre za edinstveno manifestacijo mladinske ustvarjalnosti, kjer mentorji in celjski dijaki raziskujejo široka prostranstva ruske literarne dediščine in slovanskega kulturnega sveta. Bienalno GCC ob svetovnem dnevu poezije pripravlja tudi odmevni Ruski večer, ki je v zadnjih letih postal vseslovenska prireditev, ruščina kot 3. tuji jezik pa je tudi zelo priljubljena med gimnazijci vseh treh celjskih gimnazij.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*