Drage članice, spoštovani člani Društva Slovenija Rusija, 

v torek, 2. februarja 2016,  ob 18. uri, Vas vabimo

v dvorano Krke, na Dunajski 65 v Ljubljani, na

POGOVOR S PRIČAMA

z dr. Zoro Konjajev in Ivanko Mežan. Gostjama se bo pridružila Živa Vidmar.  Večer bo moderiral Miklavž Komelj.

 O življenju na osvobojenem ozemlju Bele krajine med NOB, tem edinstvenem koščku svobodnega ozemlja, v sicer celi okupirani Evropi, bomo v pogovoru s prof. dr. Zoro Konjajev (inštrumentarka  v civilni bolnišnici OF, pediatrinja, nekdanja vodja Unicefovega centra za nedonošenčke, pionirka hospitalne higiene, nekdanja predavateljica na MF,…),  in legendarno igralko Ivanko Mežan slišali doživete podrobnosti, saj sta obe bivali, živeli in delovali na tem edinstvenem prostoru.

HUMANIZEM – HUMANOST V NOB

Sodelovanje večine kulturnikov v slovenskem odporniškem gibanju je edinstven pojav. Kulturniki so se dejavno borili za svobodo, za socialno prenovo in kulturno preobrazbo slovenske narodne skupnosti. Delo pisateljev, pesnikov, publicistov, glasbenikov, dramskih igralcev, likovnikov, arhitektov, filmarjev in sodelavcev v tisku in radiu tedaj ni bilo vrednoteno samo kot umetniško izražanje, temveč kot uporniško početje, za katero je okupator določil enako kazen kot za upor z orožjem.

Pogovor bo obogatila Živa Vidmar, ki je ob svojem očetu  Josipu Vidmarju  slišala mnoge širši javnosti nepoznane podrobnosti nastajanja moža državnosti – ustanovitve OF, pred točno 75 leti.

Veselimo se srečanja z Vami in Vas lepo pozdravljamo,

Saša Geržina in Igor Furlan

Predsednik in podpredsednik Društva Slovenija Rusija

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*