Ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov

med Republiko Slovenijo in Rusko federacijo

Društvo Slovenija Rusija

pripravlja sklop dogodkov pod naslovom

»RUSKA LJUBLJANA«,

v soboto, 26. avgusta 2017.

Dogodke so omogočili Astronavtsko raketarski klub Vladimir M. Komarov, Imago Sloveniae, Narodna galerija, Moderna galerija, Planetarij Ljubljana in

Slovenski gledališki inštitut, za kar smo jim globoko hvaležni.

Prisrčno vabljeni!

 

PROGRAM:

10.00 – Anton Ažbe in ruski slikarji

NARODNA GALERIJA (Prešernova cesta 24, 1000 Ljubljana)

Znamenitega slovenskega slikarja Antona Ažbeta poznamo predvsem po sliki “Zamorka”. Širši javnosti pa je manj znano, da je s svojo slikarsko šolo v Münchnu pomembno vplival na ruske slikarje, med drugim tudi V. V. Kandinskega. O ustvarjanju enega najpomembnejših slovenskih slikarjev bo spregovorila Irina Hlebnikova, avtorica knjige Anton Ažbe in ruski slikarji.

 

12.00 – Astronavtsko raketarski klub Vladimir M. Komarov

PLANETARIJ LJUBLJANA (Ploščad, Ajdovščina, 1000 Ljubljana)

Astronavtsko raketarski klub Vladimir M. Komarov je bil pionir med popularizatorji kozmonavtike in astronomije na Slovenskem.  Njihova značka, ki so jo izdali l. 1975 je bila prvi jugoslovanski satelit v vesolju. Ledino so orali  v raketnem modelarstvu in amaterski raketni tehniki pri katerih člani na tekmovanjih dosegajo uspehe v svetovnem in evropskem merilu. Misli o kozmonavtiki in delu društva bo podelil ustanovitej kluba in direktor Vesoljske tiskovne agencije Vojko Kogej.

 

14.00 – Vpliv ruskih emigrantov na slovensko ustvarjanje

SLOVENSKI GLEDALIŠKI INŠTITUT (Mestni trg 17, 1000 Ljubljana)

Dramaturginja Mojca Kreft bo spregovorila o ruskih umetnikih, emigrantih, katerih ustvarjanje je oplemenitilo  slovenske gledališke, baletne in glasbene odre. Beseda bo tekla o legendarni gledališki igralki Mariji Nablocki,  misli bodo posvečene tudi koreografinji Aleksandri Balašovi, balerini  Jeleni Poljakovi in drugim umetniškim ustvarjalcem ter humanistom.

Po predavanju si boste lahko brezplačno ogledali še razstavo ob 150-letnici ustanovitve Dramatičnega društva v Ljubljani.

 

18.00 – »Kako je Neue Sloweinsche Kunst poprisotil odsotnost  zgodovine ruskih avantgard?«

MODERNA GALERIJA (Cankarjeva cesta 15, 1000 Ljubljana)

Pred 25 leti je NSK (Neue Slowenische Kunst) v Moskvi odprlo svoje veleposlaništvo. Lani je Moderna Galerija v muzeju Garage v Moskvi gostovala z razstavo NSK od Kapitala do Kapitala, kjer je požela velik uspeh. Ustvarjanje NSK ter odnos med slovenskim in ruskim kulturnim prostorom bo predstavila avtorica razstave in direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac.

 

20.00 KONCERT RUSKEGA DRŽAVNEGA ORKESTRA ST.PETERBURGA 

NOVI TRG (v primeru dežja Slovenska filharmonija)

Organizator koncerta Imago Sloveniae v sklopu mednarodnega festivala Noči v stari Ljubljani.

 

Vsi dogodki so brezplačni!

Predavanja bodo potekala v slovenskem jeziku ter bodo trajala približno eno uro.

Ob zadostnem številu prijav bo organiziran prevoz iz Nove Gorice, Novega mesta in Maribora. Prijavite se lahko na 051 881 195 ali drustvoslorus@gmail.com do četrtka, 24. avgusta 2017. Odhod bo v jutranjih urah, povratek pa ob 22.00 oz. po koncertu.

 

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*