Na Inštitutu Puškina v Moskvi je od 4. do 8. decembra potekal finale Mednarodne olimpijade iz ruščine za dijake, ki se učimo ruščino kot tuji jezik.

Od septembra naprej smo dijaki preko interneta reševali naloge – najprej je bil izbirni krog (sodelovalo je približno 2800 dijakov iz 44 držav), potem pa polfinale, kjer smo morali napisati esej na določeno temo in reševati slovnične naloge.

V finale se je uvrstilo 150 dijakov s celega sveta, med njimi smo bili štirje dijaki iz Slovenije: Eva Lončar, Kaja Kurent in Nuša Dovžan z Gimnazije Kranj ter Klemen Kraševec z Gimnazije Poljane.

V finalu smo imeli več izpitov, kjer smo lahko pokazali in dokazali svoje znanje ruščine in poznavanje ruske kulture in civilizacije. Najprej smo morali napisati esej, potem smo imeli izpit iz jezika – poznavanje in raba slovnice, odzivanje v različnih vsakodnevnih komunikativnih situacijah, nazadnje pa še izpit iz ruske kulture in civilizacije. Prav tako pa smo morali za izpit vnaprej pripraviti prezentacijo na določeno temo, povezano z rusko kulturo, zgodovino, geografijo, in v kratkem govornem nastopu temo predstaviti žiriji, ki je nastope ocenjevala.

Teden, ki smo ga skupaj preživeli v Moskvi, pa nam bo ostal v spominu tudi zaradi ekskurzij in ogledov Moskve. Organizatorji so namreč otvoritev Mednarodne olimpijade izpeljali v Geološkem muzeju v Moskvi, ki smo si ga tudi ogledali, prav tako so nas peljali na ogled Moskovskega planetarija in na avtobusno ekskurzijo po Moskvi, kjer smo si ogledali najpomembnejše znamenitosti čudovite ruske prestolnice. Najbolj pa nam bo v spominu ostal ogled ruske osnovne šole, saj je z dvema bazenoma, gledališko dvorano in planetarijem presegla naša pričakovanja.

Najbolj veseli smo bili seveda v petek, ko so razglasili zmagovalce po posameznih nivojih znanja. Naša dijakinja Kaja Kurent je osvojila 2. mesto na nivoju B1, kar je res izvrsten dosežek, saj je bilo med tekmovalci precej dijakov, ki se učijo ruščino že od osnovne šole naprej, ali pa so tako ali drugače bolj povezani z rusko govorečimi.

Udeležba na Mednarodni olimpijadi je bila enkratna priložnost, da dokažemo svoje znanje ruščine, hkrati pa je bila za nas to izjemna priložnost, da ne samo pobliže spoznamo Rusijo, njeno zgodovino, kulturo, Moskvo, ampak tudi da se družimo z vrstniki s celega sveta, ki so si prav tako izbrali ruščino v šoli.

Radi bi se zahvalili naši profesorici ruščine Neži Zupančič Logar, ki nas je izvrstno pripravila na olimpijado in nam v Moskvi vedno stala ob strani.

Iskreno se zahvaljujemo tudi Društvu Slovenija Rusija in Skladu Toneta Pavčka za finančno pomoč pri nakupu letalskih kart.

Eva Lončar in Kaja Kurent

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*