Spoštovani,

letos bo ponovno potekalo mednarodno tekmovanje iz ruščine Ruski medvedek (Русский медвежонок), ki ga v Sloveniji organiziramo v sodelovanju s Centrom za izobraževanje nadarjenih otrok Slovo in organizacijo Igra iz Kirova pod vodstvom Lingvističnega inštituta ruske državne humanistične univerze iz Moskve.

Tekmovanje poteka na podoben način kot mednarodno matematično tekmovanje Kenguru. Razširjeno je po vsej Rusiji in tudi v tujini. Vsako leto na tekmovanju sodeluje več kot 2 milijona udeležencev – tako tisti, ki se ruščine učijo kot materni jezik, kot tisti, ki se jo učijo kot tuji jezik.

Letos bo tekmovanje v Sloveniji potekalo pod okriljem Sklada Toneta Pavčka. Slovenski osnovnošolci, zlasti dijaki, se lahko udeležijo tekmovanja že naslednji teden in sicer:

v sredo, 15. novembra, ob 15.30 v Ruskem centru znanosti in kulture in

v petek, 17. novembra, ob 17.15 v OŠ Danile Kumar (Gogalova 15, Ljubljana).

Za brezplačno udeležbo se je treba prijaviti po el. pošti sklad.slorus@gmail.com. Vsak udeleženec dobi potrdilo o sodelovanju potem, ko bodo objavljeni rezultati, predvidoma v januarju 2018.

V Sloveniji tekmovanje poteka že peto leto. Od leta 2013 organizator ponuja tudi naloge za tujce, zato se tekmovanja lahko udeležijo tudi učenci, ki se ruščine učijo kot tujega jezika. Lani je tekmovanje prvič potekalo v Ljubljani, Mariboru in Kranju. Sodelovalo je več kot 60 osnovnošolcev in dijakov, med katerimi so bili tudi slovenski dijaki, ki se učijo ruščine kot tujega jezika. Naloge iz lanskega leta si lahko ogledate v priponki.

Več o samem projektu si lahko preberete na spletni strani http://www.rm.kirov.ru/.

Na spletni strani http://www.rm.kirov.ru/tasks.htm si lahko ogledate naloge iz preteklih let (naloge za tujce so od leta 2013 naprej). V kolikor bi tekmovanje želeli organizirati na svoji šoli za svoje učence, me lahko kontaktirate po elektronski pošti julija.mesaric@gmail.com. Če se za sodelovanje še ne boste odločili, lahko uporabljate posamezne naloge s tekmovanja kot vaje pri pouku.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*